Idź do treści

Przepisy kulinarne - nie tylko dla kucharzy

Newsletter
Podaj swój email, a poinformujemy Cię o konkursach w serwisie.
Konkurs świąteczny

Wyślij przepis kulinarny na świąteczną potrawę i wygraj cenną nagrodę!





Gotowanie i duszenie wołowiny

Duszenie wołowiny:
1 Powoli zarumienić mięso ze wszystkich stron w małej ilości oleju na grubej patelni. Zlać tłuszcz. Przyprawić według uznania.

2 Dodać niewielką ilość (1/2 do 2 szklanek) płynu (np. bulionu, wody, soku, piwa, wina).

3 Przykryć dokładnie i gotować powoli na MAŁYM ogniu na kuchence gazowej lub w piekarniku o temp. 116°C, według tabeli, albo do miękkości sprawdzonej widelcem. Zagęścić sos według uznania.

Tabela duszenia wołowinyw.

Część tuszy
Waga/grubość
Całkowity czas gotowania
Chuck Pot Roast (Arm, Shoulder lub Blade),(bez kości)
1,13 do 1,81 kg
2 do 3 godziny
Stek Chuck Shoulder
1,9 do 2,54 cm
1-1/4 do 1-3/4 godziny
Brisket, świeży
1,13 do 1,6 kg
2-1/2 do 3 godziny
Stek "Round"("Eye" lub "button")(Bez kości)
1,9 do 2,54 cm
1-1/4 do 1-3/4 godziny
2,54 do 1-3,8 cm
1-3/4 do 2-1/2 godziny
Nie zaleca się duszenia steku "Top Round", patrz metody grillowania.

Gotowanie wołowiny w sosie:
1 Oprószyć lekko mąką z dodatkiem soli, według uznania. Powoli zarumienić z każdej strony w małej ilości oleju na grubej patelni. Zlać tłuszcz. Przy przyrządzaniu "corned beef brisket" nie rumienić.

2 Zalej wołowinę (np. bulionem, wodą, sokiem, piwem lub winem). Dodać sól i pieprz według uznania. Doprowadzić do zagotowania sosu, ogień zmniejszyć na MAŁY.

3 Przykryć dokładnie i gotować na MAŁYM ogniu na kuchence gazowej według tabeli, albo do miękkości sprawdzonej widelcem. Zagęścić sos według uznania.

Tabela duszenia wołowinyw.

Część tuszy Waga/grubość Całkowity czas gotowania
Wołowina do duszenia 2,54 do 3,8 cm 1 3/4 do 2 1/4 godziny
"Brisket", świeży 1,13 do 1,6 kg 2 1/2 do 3 godzin
"Brisket", konserwowany 1,13 do 1,6 kg 2 1/2 do 3 1/2 godziny
1,6 do 2,27 kg 3 1/2 do 4 1/2 godziny
Wszystkie czasy pieczenia dotyczą mięsa prosto z lodówki.

żródło: Materiały uzyskane dzięki uprzejmości firmy Elkopol Sp. z .o.o, oraz National Cattlemen's Beef Association.


Zobacz listę pysznych przepisów na zupy
Ulubiony przepis kulinarny
Pikantne skrzydełka z dipem
Pikantne skrzydełka z dipem
wszystkie potrawy z grilla
Ulubiony napój
Curacao
Curacao
3
wszystkie drinki
Encyklopedia przepisów kulinarnych
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S T U V W X Y Z
Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl