Idź do treści

Przepisy kulinarne - nie tylko dla kucharzy

Newsletter
Podaj swój email, a poinformujemy Cię o konkursach w serwisie.
Konkurs świąteczny

Wyślij przepis kulinarny na świąteczną potrawę i wygraj cenną nagrodę!





Pieczenie wołowiny w piekarniku

Pieczenie wołowiny w piekarniku:
1 Rozgrzać piekarnik do temperatury podanej w tabeli.

2 Umieścić sztukę mięsa, tłustą stroną do góry, na płytkiej blasze do pieczenia. Dodać przypraw według uznania. Wsunąć żaroodporny termometr do mięsa, tak aby jego koniec znajdował się wewnątrz najgrubszej części i nie dotykał tłuszczu ani kości. Nie dodawać wody. Nie przykrywać.

3 Piec według tabeli. Przenieśc sztukę mięsa na deskę, przykryć luźno folią aluminiową. Pozostawić na 15 minut (Temperatura będzie dalej rosnąć o 1,8°C do 3,6°C aż do osiągnięcia wymaganego stopnia wypieczenia, pieczeń łatwiej będzie teraz kroić).

Tabela pieczenia wołowinyw piekarniku...

Mięso Temp. pieca Waga(w kilogramach) (Przybliżony) całkowity czas pieczenia Wyjąć gdy ... *)>
Pieczeń Ribeye (cienki koniec) 125°C 1,8 do 2,7 Półkrwista: 1-3/4 do 2 godz. 48°C
Wypieczona: 2 do 2-1/2 53,7°C
2,7 do 3,6 Półkrwista: 2 do 2-1/4 godz. 48°C
Wypieczona: 2-1/2 do 2-3/4 53,7°C
Pieczeń Rib(kość grzbietowa usunięta) 125°C 2,7 do 3,6(2-4 żebra) Półkrwista: 2-1/4 do 2-1/2godz. 48°C
Wypieczona: 2-3/4 do 3 godz. 53,7°C
3,6 do 4,5(4-5 żeber) Półkrwista: 2-1/2 do 3 godz. 48°C
Wypieczona: 3 do 3-1/2 godz. 53,7°C
Pieczeń Tenderloin(dobrze okrojona) 152°C 0,9 do 1,36(część środkowa) Półkrwista: 35 do 45 minut 48°C
Wypieczona: 45 do 50 minut 53,7°C
1,8 do 2,3(całość) Półkrwista: 50 do 60 minut 48°C
Wypieczona: 60 do 70 minut 53,7°C
Pieczeń Tri-Tip 152°C 0,68 do 0,9 Półkrwista: 30 do 40 minut 48°C
Wypieczona: 40 do 45 minut 53,7°C
Pieczeń Round-Tip 116°C 1,36 do 1,8 Półkrwista: 1-3/4 do 2 godz. 50°C
Wypieczona: 2-1/4 do 2-1/2godz. 55,5°C
1,8 do 2,7 Półkrwista: 2 do 2-1/2 godz. 50°C
Wypieczona: 2-1/2 do 3 godz. 55,5°C
2,7 do 3,6 Półkrwista: 2-1/2do 3 godz. 50°C
Wypieczona: 3 do 3-1,2 godz. 55,5°C
Pieczeń Round-Tip 116°C 0,9 do 1,36 Półkrwista: 1-1/2 do 1-3/4 godz. 48°C
*)Wyjąć gdy wewnętrzna temperatura mięsa osiągnie °C
Pieczeń półkrwista=końcowa temp. mięsa 52°C po odstaniu 15 minut
Pieczeń wypieczona=końcowa temp. mięsa 57°C po odstaniu 15 minut
Wszystkie czasy pieczenia dotyczą mięsa prosto z lodówki


żródło: Materiały uzyskane dzięki uprzejmości firmy Elkopol Sp. z .o.o, oraz National Cattlemen's Beef Association.


Zobacz listę pysznych przepisów na zupy
Ulubiony przepis kulinarny
Dorsz po grecku
Dorsz po grecku
wszystkie ryby i owoce morza
Ulubiony napój
Ajerkoniak
Ajerkoniak
2
wszystkie drinki
Encyklopedia przepisów kulinarnych
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S T U V W X Y Z
Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl