Idź do treści

Przepisy kulinarne - nie tylko dla kucharzy

Newsletter
Podaj swój email, a poinformujemy Cię o konkursach w serwisie.
Konkurs świąteczny

Wyślij przepis kulinarny na świąteczną potrawę i wygraj cenną nagrodę!





Papaja

papaja
Miąższ, barwy kremowej, różowej do łososiowej, jest miękki, soczysty i pachnie dojrzałymi morelami, a smakiem przypomina skrzyżowanie melona z brzoskwinią.

W krajach tropikalnych, gdzie papaja jest bardzo popularnym owocem, spożywa sie ją jako śniadanie.

Owoce papai dojrzewają w ciągu całego roku. Dojrzały owoc jadany jest w stanie surowym, po obraniu skórki, przekrojeniu na pół i usunięciu niejadalnych nasion. Połówki papai należy skropić sokiem cytrynowym i jeść łyżeczką. Papaję można używać do sałatek, jako przystawkę z wędzoną szynką, faszerowaną na różne sposoby lub jako deser (po polaniu Porto).

Dojrzały owoc jest miękki w dotyku, a na skórce pojawiają się żółte plamy. Należy jeść go natychmiast, nie nadaje się do dłuższego przechowywanie. Niedojrzałe owoce łatwo dojrzewają w temperaturze pokojowej, ale mogą być spożywane także zielone - w surówkach,
względnie po upieczeniu lub ugotowaniu. Jadalne są też liście i kwiaty papai - po ugotowaniu w kilku wodach.

Owoce papai nie są kaloryczne, zawierają witaminy A, C, B i PP oraz potas. Dzięki dużej zawartości enzymów papaję można stosować do marynowania mięsa.


Zobacz listę pysznych przepisów na zupy
Ulubiony przepis kulinarny
Kawa mrożona
Kawa mrożona
wszystkie desery
Ulubiony napój
Błękitna głębia
Błękitna głębia
1
wszystkie drinki
Encyklopedia przepisów kulinarnych
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S T U V W X Y Z
Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl