Idź do treści

Przepisy kulinarne - nie tylko dla kucharzy

Newsletter
Podaj swój email, a poinformujemy Cię o konkursach w serwisie.
Konkurs świąteczny

Wyślij przepis kulinarny na świąteczną potrawę i wygraj cenną nagrodę!





Papaja

papaja
Miąższ, barwy kremowej, różowej do łososiowej, jest miękki, soczysty i pachnie dojrzałymi morelami, a smakiem przypomina skrzyżowanie melona z brzoskwinią.

W krajach tropikalnych, gdzie papaja jest bardzo popularnym owocem, spożywa sie ją jako śniadanie.

Owoce papai dojrzewają w ciągu całego roku. Dojrzały owoc jadany jest w stanie surowym, po obraniu skórki, przekrojeniu na pół i usunięciu niejadalnych nasion. Połówki papai należy skropić sokiem cytrynowym i jeść łyżeczką. Papaję można używać do sałatek, jako przystawkę z wędzoną szynką, faszerowaną na różne sposoby lub jako deser (po polaniu Porto).

Dojrzały owoc jest miękki w dotyku, a na skórce pojawiają się żółte plamy. Należy jeść go natychmiast, nie nadaje się do dłuższego przechowywanie. Niedojrzałe owoce łatwo dojrzewają w temperaturze pokojowej, ale mogą być spożywane także zielone - w surówkach,
względnie po upieczeniu lub ugotowaniu. Jadalne są też liście i kwiaty papai - po ugotowaniu w kilku wodach.

Owoce papai nie są kaloryczne, zawierają witaminy A, C, B i PP oraz potas. Dzięki dużej zawartości enzymów papaję można stosować do marynowania mięsa.


Zobacz listę pysznych przepisów na zupy
Ulubiony przepis kulinarny
Pieczarki faszerowane
Pieczarki faszerowane
wszystkie potrawy z grilla
Ulubiony napój
Campari
Campari
3
wszystkie drinki
Encyklopedia przepisów kulinarnych
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S T U V W X Y Z
Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl