Idź do treści

Przepisy kulinarne - nie tylko dla kucharzy

Newsletter
Podaj swój email, a poinformujemy Cię o konkursach w serwisie.
Konkurs świąteczny

Wyślij przepis kulinarny na świąteczną potrawę i wygraj cenną nagrodę!





Karol Okrasa

Karol Okrasa Szef kuchni - Karol Okrasa - rest. Marconi i Malinowa, Warszawa
    1) Jak zaczęła się Twoja kariera z gotowaniem?
    Karol Okrasa: Poglądałem zawsze moją mamę i babcię, mama również namówiła mnie na to, bym poszedł do szkoły gastronomicznej; jestem jej za to ogromnie wdzięczny.
    2) Jak zostałeś szefem kuchni?
  • Szczeble kariery - zaczynałem od praktykanta, po kucharza śniadaniowego, który wstawał o 3 rano by dojechać na czas do pracy; po prostu cieżko pracowalem, ale sie oplacało.
  • 3) Czy jesteś szefem samoukiem, czy też skończyłeś szkoły dla kucharzy?
  • Skończyłem szkołę gastronomiczną, wybrałem również studia na wydziale żywienia człowieka.
  • 4) Czy według Ciebie można być dobrym szefem kuchni nie kończąc wyższej szkoły?
  • By być dobrym kucharzem nie trzeba moim zdaniem kończyć wielu szkół, zapewne pomagają one w praktyce, ale nie są niezbędne.
  • 5) Czy współpracujesz ze szkołą kucharską?
  • Nie.
  • 6) Czy zawsze chciałeś gotować i jakie zawody miałeś wcześniej na uwadze?
  • Mechanik samochodowy.
  • 7) Czy masz swoją ulubioną potrawę?
  • Uwielbiam jeść, a przede wszyskim przygotowywać potrawy z ryb.
  • 8) Jakimi językami się posługujesz?
  • Angielski.
  • 9) Jak oceniasz polską kuchnię?
  • Powinna być naszą chlubą, moją wielką aspiracją jest powrocić do naszych tradycji kulinarnych; wierzę, ze udaje mi się to robić.
  • 10) Czy serwujesz obecnie dania innych narodów, jaka kuchnia Cię inspiruje?
  • Sródziemnomorska
  • 11) Czy gotujesz razem ze swoimi dziećmi, wnukami?
  • Jeszcze nie, ponieważ ich nie mam, ale będę je w przyszłości zarażał swoją miłością do kuchni.
  • 12) Co lubisz robić jak nie gotujesz?
  • Spędzać czas z żoną, przyjaciółmi, jeździć konno, oglądać mecze piłki nożnej.
  • 13) Kuchnia jest miejscem, na którym kucharze współzawodniczą ze sobą, jaki typ kucharza przetrwa i osiągnie sukces?
  • Osoba pracowita.
  • 14) Czy pomagasz kucharzom, którzy wyszli z Twojej kuchni?
  • Staram się, jak tylko mogę.
  • 15) Jakie są podstawowe składniki Twojej kuchni?
  • Ryby, makarony.
  • 16) Czy brałeś udział w konkursach i turniejach kulinarnych?
  • Tak, brałem.
  • 17) Czy jesteś członkiem jakiegoś stowarzyszenia gastronomicznego?
  • Nie jestem członkiem, ale współpracuję z osobami zrzeszonymi w różnych stowarzyszeniach.
  • 18) Jakie masz plany na przyszłość ( książka kucharska, program w tv)?
  • Książka kucharska, wyjazd i nauka pod okiem innych szefów.

 


Zobacz listę pysznych przepisów na zupy
Ulubiony przepis kulinarny
Kapusta z grochem
Kapusta z grochem
wszystkie potrawy wigilijne
Ulubiony napój
Malibu
Malibu
1
wszystkie drinki
Encyklopedia przepisów kulinarnych
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S T U V W X Y Z
Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl