Idź do treści

Przepisy kulinarne - nie tylko dla kucharzy

Newsletter
Podaj swój email, a poinformujemy Cię o konkursach w serwisie.
Konkurs świąteczny

Wyślij przepis kulinarny na świąteczną potrawę i wygraj cenną nagrodę!



Śledzie w oleju

Trudność: 2

Kategoria: Przepisy świąteczne


Śledzie w oleju są typowo polskim pomysłem na danie postne; mogą być świetnym początkiem dla świątecznej biesiady. Ich wyrazisty smak z pewnością zaostrzy apetyt i pozwoli docenić następne dania.

Składniki:
- 1/2 kg solonego śledzia w płatach (matjas, śledź korzenny),
- 3 sztuki cebuli,
- przyprawy - liść laurowy i ziele angielskie,
- 1/3 litra oliwy (oleju),
- 1 cytryna, ewentualnie ocet,
- opcjonalnie mleko (do moczenia śledzi).

Sposób przyrządzenia:
Płaty śledziowe zamaczamy w zimnej wodzie, aby pozbyc się zasolenia. Ponieważ nie są one mocno solone, czasami wystarczy starannie je opłukać. Czas płukania (moczenia) zależy od indywidualnych preferencji, po pewnym czasie wystarczy odkroić kawałek i spróbować, czy śledzie są już gotowe do dalszej obróbki. Jeśli smak jest dla nas zbyt intensywny, należy zmienić wodę i ponownie odsalać. Niektórzy preferują używanie mleka do odsalania śledzi, wówczas są one delikatniejsze w smaku. Cały proces nie powinien być dłuższy, niż 3-4 godziny.

Kiedy śledzie są już odsolone, przygotowujemy cebulę, krojąc ją w cieniutkie plasterki. To samo robimy z cytryną. Wymoczone śledzie odsączamy na sitku.

Przygotowujemy pojemnik (np. kamienny garnek) i na jego dnie układamy warstwę cebuli. Dorzucamy do niej przyprawy - ziele angielskie i liść laurowy, a na wierz kładziemy 2-3 półplasterki cytryny. Na to wszystko wlewamy olej w taki sposób, aby przykrył wszystkie przyprawy.

Następnie wracamy do śledzi. Odkrawamy wszystkie nierówności i kroimy w równe DZWONKA. Na dnie garnka, na pierwszej warstwie przypraw układamy jedną warstwę dzwonków śledziowych, jeżeli pozostaną wolne przestrzenie, możemy je uzupełnić odkrojonymi wcześniej skrawkami śledzi. Powtarzamy czynności układając kolejne warstwy aż do wyczepania wszystkich składników. Jako ostatnią warstwę na wierzchu układamy cebulę z przyprawami. Po zalaniu olejem, musi on dosięgać ostatniej warstwy cebuli i przypraw. Całość możemy lekko dognieść palcami, aby usunąć resztki powietrza spod warstw śledzi.

Tak przygotowane naczynie wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.



Komentarze:

Dodaj komentarz

Autor


Kod zabezpieczający
6 odjąć 4 to:



Ulubiony przepis kulinarny
Ciasto z jagodami
Ciasto z jagodami
2
wszystkie desery
Ulubiony napój
Campari
Campari
3
wszystkie drinki
Encyklopedia przepisów kulinarnych
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S T U V W X Y Z
Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl